Warsztaty edukacyjne w Ogrodzie Botanicznym w Radzionkowie.
W dniu 17 lutego br., uczniowie klasy 8a i 8b wzięli udział w warsztatach edukacyjnych „Czy wiesz co jesz?” oraz „Kolorowa chemia-poznajemy kwasy i zasady”, zorganizowanych przez Ogród Botaniczny w Radzionkowie.
Podczas zajęć z cyklu „Czy wiesz co jesz?” uczestnicy wykonali preparaty mikroskopowe z miodu, jogurtu naturalnego i kiszonek. Uczniowie ocenili różne miody pod kątem zawartości pyłków widocznych w polu widzenia, w celu określenia ich gatunku. Dowiedzieli się także czym różni się miód naturalny od sztucznego. Mieli również okazję zaobserwować bakterie pro biotyczne w preparatach z jogurtu naturalnego oraz wody z kiszonek.
Z kolei podczas warsztatów laboratoryjnych uczniowie samodzielnie wykonywali doświadczenia chemiczne oraz pomiary pH, których uzupełnieniem były pokazy zademonstrowane przez prowadzącego.